Zo is dat bij ons geregeld van a tot z
Aansprakelijkheid
Het personeel is door het bestuur verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid. De school heeft echter alleen een schadevergoedingsplicht als er sprake is van een verwijtbare fout. De school kan bijvoorbeeld niet aansprakelijk worden gesteld voor de schade aan een bril als er tijdens de pauze of gymles een bal tegenaan vliegt, of wanneer een bril, horloge of wat dan ook kwijtraakt, het open halen van een jas aan een radiator of deurkruk, enz. De school is evenmin aansprakelijk voor schade die ontstaat door onrechtmatig gedrag van leerlingen. Als uw kind om de een of andere reden niet mee kan doen met de gym- of zwemles, wilt u dan een briefje meegeven of bellen?
Agenda
Om de zelfstandigheid en betrokkenheid van de kinderen te vergroten, maken we in het 7e en 8e leerjaar gebruik van agenda’s. Een prima cadeautje ter aanmoediging of wat dan ook is in deze leerjaren dus: een schoolagenda.
Allergie
Als uw kind allergisch is voor bepaalde zaken, wilt u dat dan op school melden? Dan kunnen wij hier rekening mee houden.
Besmettelijke ziektes
Mocht uw kind een besmettelijke ziekte zoals roodvonk, kinkhoest, krentenbaard, waterpokken enz. hebben, dan verzoeken wij u dit op school te melden.
Bibliotheek
Uw kind maakt gebruik van de bibliotheek op school.
Brengen
De kinderen van groep 1C mogen tot aan de klassendeur gebracht worden. Vanaf groep 1/2a/b gaan de kinderen zelfstandig naar binnen. Bij de poort en/ of de ingang van de school zullen altijd personeelsleden aanwezig zijn om uw kind te ontvangen en eventueel verder te begeleiden.
Wilt u de school wel tijdig verlaten, zodat we op tijd kunnen beginnen? De lessen starten om 08:30 uur.
Eten in de pauze
‘s Morgens mogen de kinderen iets eten en drinken in de pauze. We denken hierbij aan een verantwoord hapje zoals fruit, brood of gangbare tussendoortjes (graag voorzien van naam). Op maandag en woensdag hebben wij altijd een water en fruit of groente-dag.
Familie
In de kleutergroepen bestaat de mogelijkheid om een verrassing te laten maken voor de verjaardag van ouders/verzorgers/grootouders.
Wij verzoeken u dit enkele dagen van tevoren met de leerkracht af te stemmen.
Gevonden voorwerpen
Gevonden voorwerpen keren gemakkelijker bij de eigenaar terug wanneer ze voorzien zijn van een naam. Het is daarom raadzaam om kleding, schoenen, tassen en de inhoud daarvan (beker, gymkleding enz.) die regelmatig mee naar school worden genomen, te voorzien van de naam van uw kind.
Iets wat gevonden is, wordt overigens niet direct weggegooid, maar enige tijd bewaard, zodat u altijd navraag kunt doen bij de conciërge.
Gymnastiek
In groep 1 en 2 hebben de kinderen elke dag een gymles of buitenspelen. Zij laten hun gymschoentjes op school liggen.
In de hogere groepen hebben de kinderen tweemaal per week gymles, in groep 4 hebben ze ook nog een zwemles in de week.
De kinderen gymmen in een sportbroekje, T-shirt en op sportschoenen (zonder zwarte zolen) of schoentjes voor ritmische gymnastiek of ballet.
Een ballet- of gymnastiekpakje mag natuurlijk ook. Voor de plaats en tijden van het gymnastiekonderwijs verwijzen wij naar het gymrooster elders in deze gids.
Hoofdluis
Hoofdluis is een regelmatig terugkerend probleem. Om dit probleem onder controle te houden is gekozen voor een systematische aanpak. Er is een door de directie ingestelde ouderwerkgroep, die op een aantal vaste tijdstippen, 5x per jaar, alle leerlingen op school controleert op hoofdluis. Tevens kan de werkgroep extra ingeschakeld worden in periodes dat het hoofdluisprobleem wat actiever is. Wanneer er hoofdluis bij een kind geconstateerd wordt, zal dit niet aan het kind zelf meegedeeld worden, maar zal de contactpersoon van de school telefonisch contact met de ouders van het kind opnemen.
Leerplicht/Leerplichtwet
Vanaf 4 jaar kan een kind naar de basisschool. Vanaf 5 jaar is het leerplichtig. Tot het kind 6 jaar is kan het na overleg met de directeur 5 klokuren per week thuisblijven en als dat niet voldoende blijkt te zijn – na overleg – 5 klokuren extra per week. Dit kan alleen om redenen als vermoeidheid e.d., dus niet om vervroegd met vakantie te gaan.
Daarbuiten en zodra het kind 6 jaar is geworden kan school alleen om geldige redenen (bijv. ziekte of doktersbezoek) verzuimd worden.
U kunt dit zowel schriftelijk als telefonisch meedelen. Ook wanneer 4-jarige (dus niet leerplichtige) kinderen ziek zijn, krijgen wij graag een telefoontje. Dit om te voorkomen, dat u denkt dat uw kind op school zit en wij denken, dat het thuis zit, terwijl uw kind door een of andere oorzaak ergens anders is.
Leervakken en huiswerk
Er is een verschil tussen individueel huiswerk en klassikaal huiswerk. Individueel huiswerk wordt meegegeven als een kind met onderdelen van de leerstof extra oefening nodig heeft. In dat geval worden er met de ouders/verzorgers afspraken gemaakt. In groep 6 wordt begonnen met het op geregelde momenten meegeven van huiswerk. In groep 7 en 8 wordt bovendien minimaal 1x per week huiswerk voor taal, spelling of rekenen, etc. meegegeven.
Logopedische screening
Eén keer per jaar worden de kinderen van groep 2 door de CJG logopedisch gescreend, zodat indien nodig nog tijdig – voordat ze naar groep 3 gaan – logopedie kan worden gegeven.
Ontruiming
Als er zich een situatie voordoet, waarbij iedereen via de media wordt verzocht om binnenshuis te blijven, dan houden we de kinderen op school totdat ze door hun ouders/verzorgers worden opgehaald. We sturen ze dus niet alleen naar huis.
Uiteraard staan ze gedurende de tijd, dat ze niet opgehaald zijn, onder onze verantwoordelijkheid en ons toezicht.
De school beschikt over een ontruimingsplan, dat regelmatig geoefend en elk jaar geactualiseerd wordt.
Mocht het zo zijn, dat de kinderen zich tengevolge van een ontruiming vanwege een externe oorzaak (waarbij normaal straatverkeer ontraden wordt) op de verzamelplaats bevinden, dan houden we ze ook daar vast totdat ze door hun ouders of verzorgers worden opgehaald.
Bij een ontruiming vanwege een interne of lokale externe oorzaak (bijv. brand) blijven de kinderen op de verzamelplaats totdat ze worden opgehaald (onder schooltijd) of totdat de school uit is. Het ontruimingsplan ligt op school ter inzage.
Pesten
Wij vinden, als OBS Branding, dat we een school willen zijn waar het fijn is om te leren en waar ook een veilige omgeving moet zijn voor iedereen. Daarom is er besloten om vertrouwenspersonen tegen pesten aan te stellen.
Ons uitgangspunt is, dat niet aan degene die gepest wordt iets mankeert, maar dat het gedrag van de pestkop niet helemaal normaal is.
Ook het gedogen/negeren van pesten door medeleerlingen is niet helemaal normaal. Je kunt het minstens melden bij de groepsleerkracht of de vertrouwenspersonen.
De vertrouwenspersonen presenteren zich minstens één keer per jaar in de groepen 3 t/m 8, onderhoudt actief contact met de slachtoffers, spreekt pesters aan, overlegt met collega’s, bespreekt e.e.a. in de teamvergaderingen en bevordert, dat een paar maal per jaar door de groepsleerkracht een interactief praatje over pesten wordt gehouden.
De vertrouwenspersonen staan onder alle omstandigheden onverkort achter het slachtoffer.
De vertrouwenspersonen zijn tevens vertrouwenspersoon bij seksuele intimidatie, seksueel misbruik, psychisch of lichamelijk geweld, discriminatie onverdraagzaamheid, fundamentalisme, radicalisering en extremisme.
Schooltijden, vakanties en vrije dagen
Voor informatie over schooltijden, vakanties en vrije dagen verwijzen we u naar deze pagina.
Schoolverzuim
De toepassing van de leerplichtwet is in handen van de directeur. Alle verzoeken tot verlof of extra vakantie worden daarom gericht aan de directeur, die hierover beslist binnen de grenzen van de leerplichtwet en de normen die zijn vastgesteld.
Een bijzondere vorm van ongeoorloofd schoolverzuim is wanneer een leerling van school wegloopt. In dat geval informeert de groepsleerkracht de ouders/verzorgers onmiddellijk telefonisch. Zijn zij niet thuis, dan wordt de directeur geïnformeerd en de politie verwittigd.
Bij afwezigheid, waarvan door de ouders/verzorgers geen melding is gemaakt, informeert de groepsleerkracht zo spoedig mogelijk telefonisch naar de oorzaak.
Overigens gaan we ervan uit, dat ouders/verzorgers ziekte, doktersbezoek enz. melden.
Schorsing en verwijdering
Bij zeer ernstige overtredingen van de schoolregels – te denken valt hierbij aan verstoring van de lessen, het weigeren van opdrachten, mishandeling van leerkrachten of medeleerlingen, vernielingen aan voorzieningen of het gebouw – kan de schooldirectie tot schorsing van maximaal een week besluiten. Dit besluit moet door het bestuur worden bekrachtigd.
De ouders/verzorgers worden schriftelijk van de redenen, datum van ingang en duur van de schorsing op de hoogte gesteld evenals van de mogelijkheid om bezwaar of beroep aan te tekenen.
Bij herhaling van problemen, die eerder geleid hebben tot schorsing, kan binnen de mogelijkheid die de wet biedt, een procedure tot verwijdering worden ingezet. De reden hiervan wordt schriftelijk aan de ouders/verzorgers meegedeeld. De ouders/verzorgers kunnen binnen 6 weken na dagtekening een verzoek tot herziening indienen. Hierover wordt binnen 6 weken een besluit genomen en schriftelijk mededeling gedaan. Zowel de ouders/verzorgers als de leerling krijgen de gelegenheid om te worden gehoord.
De schorsing wordt pas definitief als de directie een andere school bereid heeft gevonden de leerling toe te laten of wanneer pogingen om een andere school te vinden na 8 weken geen resultaat hebben opgeleverd.
De ouders/verzorgers worden schriftelijk op de hoogte gesteld van de mogelijkheid om beroep aan te tekenen.
Trakteren
Kinderen die jarig zijn willen graag trakteren en kinderen die niet jarig zijn worden graag getrakteerd. Twee goede redenen om een leuke gewoonte te handhaven. Wij zouden het plezierig vinden als u er rekening mee houdt dat de traktatie een gezonde traktatie is.
Veiligheid
Het gemeentebestuur heeft een convenant “Veilig op school” vastgesteld, dat door alle scholen in Brielle is ondertekend. Dit convenant hebben wij d.m.v. afspraken en taak-toewijzingen geïntegreerd in onze school. Het convenant ligt ter inzage op school.
Verzekering
Door Edumare is er voor uw kind een collectieve ongevallenverzekering afgesloten bij Hienfeld Verzekeringen.
Dit houdt in, dat uw kind in de periode van één uur voor schooltijd tot één uur na schooltijd verzekerd is tegen de gevolgen van een ongeval. Bovendien zijn werkweken, schoolreizen, excursies e.d. meeverzekerd.
Schadeformulieren zijn verkrijgbaar op school.
Verlofregelingen
Voor familieaangelegenheden, godsdienstplichten, bezoek aan een andere school e.d. verleent de directeur toestemming na schriftelijk verzoek. Gaat het om niet bij de wet geoorloofd verzuim, dan kan de directeur na schriftelijk verzoek, waarin gewichtige redenen worden aangevoerd, eventueel toestemming verlenen. Indien het om meer dan 10 dagen gaat, dan kan de leerplichtambtenaar het verzoek in behandeling nemen. Vakanties buiten de schoolvakanties dienen tenminste twee maanden van tevoren met overlegging van een werkgeversverklaring aangevraagd te worden.
Verlof buiten de schoolvakanties kan slechts eenmaal per jaar verleend worden. Voor schriftelijke verzoeken m.b.t. schoolverzuim (geoorloofd, om gewichtige redenen, buiten de schoolvakanties enz.) zijn desgewenst formulieren op school verkrijgbaar.
Vrijstelling
Voor bepaalde onderwijsactiviteiten zoals deelname aan vieringen, levensbeschouwelijk onderwijs, zwemmen of gymnastiek kan om wat voor reden dan ook vrijstelling verleend worden. De leerling krijgt in zo’n geval vervangende onderwijsactiviteiten aangeboden.
Ziek zijn
Als uw kind ziek is of om andere redenen niet naar school kan komen, wilt u dat dan vóór 08:30 uur telefonisch aan ons doorgeven? Mocht u de leerkracht van uw kind niet aan de lijn kunnen krijgen, dan wordt het bericht doorgegeven. Als een kind zonder ziekmelding niet op school verschijnt, dan zullen wij altijd contact met thuis opnemen.